Китайският писател и нобелов лауреат Мо Йен беше удостоен с титлата "Доктор хонорис кауза"

Снимка: БГНЕС
Носителят на Нобелова награда за литература за 2012 година - китайският писател Мо Йен, беше удостоен с почетната титла на Софийския университет "Св. Климент Охридски"  - "Доктор хонорис кауза". В речта си пред публиката Мо Йен не пропусна да благодари на България, която е втората държава в света след бившия Съветски съюз, която през 1949 г. е признала Китайската народна република.

На тържествена церемония в аулата на университета Мо Йен беше приветстван от ректора проф. Иван Илчев в присъствието на премиера Георги Близнашки, представители на посолството на Китай у нас и много гости.

Литературният псевдоним на Гуан Мо-йе - Мо Йен, буквално означава "Не говори" и призлиза от предупрежденията на родителите му да мълчи пред хората навън, за да не си навлече неприятности. Роден през 1955 ггодина, той е автор на повече от 100 произведения - новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есета. Българският читатал познава романа му "Промяната" в превод от английски. На българския книжен пазар се очакват още две книги от Мо Йен, преведени от китайски - "Уморен да се раждам и умирам" и "Наказанието със сандалово дърво"

В приветствието след връчването на почетната титла "Доктор хонорис кауза" Мо Йен каза: Когато през 2012 година получих Нобеловата награда за литература, речта ми беше със заглавие "Човекът разказващ истории" и съм убеден, че авторът трябва да се опира на своя роден край и да има усещането, че със своите творби се уповава на него и му влива нова енергия. Днес съм изклюително щастлив от оказаната чест да приема най-високото ви отличие. Усещането, което България ми дава, е усещане за родно и близко. Въпреки големите промени в света, китайският народ продължава да пази  огромната и неоценима помощ, която българският народ ни е оказал при основаването на Китайската народна република.

Ректорът на Софийския униветситет професор Иван Илчев изтъкна съвместната научна дейност между двете държави, която продължава повече от 60 години. Той съобщи, че унивеститетът е избран за европейски координационан център на създадения в Китай консорциум за съвместна научна дейност на 47 китайски виши учебни заведения и 16 от страни от Централна и Източна Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47