Със заря приключва честването на 1000 години от смъртта на цар Самуил

| обновено на 09.10.14 в 09:31
Снимка: БГНЕС

За днес са предвидени заключителните събития в рамките на Националната програма за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил.

В 18 часа на територията на Националния парк-музей "Самуилова крепост" край село Ключ ще се състои историческият спектакъл "Неослепена памет".

С международна научна конференция в Петрич започват финалните чествания на 1000-годишнината от смъртта на Цар Самуил. Тържествата ще продължат на мемориала "Самуилова крепост" с историческия спектакъл "Неослепена памет" на ансамбъл "Пирин" и тържествена проверка-заря с участието на президента Росен Плевнелиев.

Негово светейшество Българският патриарх Неофит и митрополити ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Историко-архитектурният ансамбъл "Самуилова крепост" е изграден близо до село Ключ, където през 1014-а година войските на византийския император Василий Втори нанасят съкрушителен удар на Царство България. Между 14 и 15 хиляди Самуилови воини са ослепени. Няколко месеца след това на 6-и октомври умира Цар Самуил.

БНР ще излъчи пряко тържествата от Самуилова крепост.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!