Променят до два месеца наредбата за преки продажби от фермерите

Само 487 български фермери имат възможност да продават директно продукцията си, останалите трябва да разчитат на прекупвачи. Причината е в тежките административни изисквания, които трябва да бъдат променени до два  месеца. За това се договориха експерти от Министерството на земеделието и фермерски асоциации.

За разлика от  Европа, където фермерските пазари са популярни, защото от там можеш да си купиш свежи продукти от производителя, у нас Наредба 26, която регламентира директните продажби, по скоро пречи, призна заместник-директорът на Агенцията по храните Пенчо Тенев.
Отсъствието на реалните производители на пазара се компенсира от фалшиви фермери, посочи Ивана Мурджева:
Всички сме виждали в множество търговски обекти, пакетирано и произведено като от фермата, доставка от село или всички други маркетингови трикове.
До два месеца промяна в Наредба 26 ще има, а фермерите ще могат да разчитат на финансова помощ от новата програма за селските райони, обещават от агроведомството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47