В седмицата на донорството се организира дебат от поредицата „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш”

Снимка: БГНЕС

В рамките на Седмицата на донорството, която стартира в Световния ден на донорството, от Агенцията по трансплантация и 20 пациентски и медицински организации застанаха зад  десетки събития в цялата страна, целящи да повишат информираността по въпросите на донорството и трансплантациите, както и да изкажат благодарност на близките на донорите.

Трансплантационната медицина е последна надежда за много хора. За да се извършват трансплантации обаче, са необходими донори. Готовността на едно лице да жертва здравето и дори живота си за друго винаги е посрещана от закона с известна доза скептичност. Когато става въпрос за акт, който надхвърля юридическото задължение и този акт е свързан със споделяне на части от собственото ни тяло, законът е особено внимателен. Ето защо донорството на органи, тъкани и клетки е един от най-детайлно уредените актове на саможертва.

И въпреки това донорството поставя редица въпроси, като : "Има ли аргументи "срещу" трансплантациите?",  "Упражнява ли се "семейно насилие" върху донорите?",  "Чия собственост са отделените от тялото ни органи, тъкани и клетки?", "Защо не мога свободно да дарявам приживе и да завещавам при смърт органите си?", "Каква значение следва да има волята на близките на починалия при донорството?",  "Трябва ли да бъде платено донорството? ". 

Това ще са и част от въпросите, на които ще търси отговори деветнадесетият дебат от поредицата „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш” на доктора по право Стоян Ставру.

Участие в него ще вземат още д- р Марияна Симеонова, директор на Агенция по трансплантациите и Радомир Славчов, от Националната кампания в подкрепа на донорството.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!