1 200 ръководители в администрацията ще бъдат обучени в превенция на корупцията

Снимка: БГНЕС

По проект с европейски средства ще бъдат обучени 1 200 ръководители в администрацията за превенция на корупцията. Проектът се финансира от програма "Административен капацитет".

Служители в администрацията ще бъдат обучени в практики за намаляване на корупцията и контролни тестове за верифициране на придобитите умения.

Виждате в какви насоки са исканията на гражданите, на бизнеса - упражняване на по-ефективен контрол, упражняване по-ефективно на правомощията на ръководителите спрямо техните служители. Много важен елемент е осъществяването на по-ефективно взаимодействие между различните звена в структурите и между различните институции, обясни Ваня Нушева от организацията "Прозрачност без граници".

На електронната страница на Комисията по превенции и противодействие на корупцията ще бъде качен Наръчник за идентифициране на корупционни практики в администрацията.

Той ще дава една насока на всеки един служител и административен ръководител кои са най-разпространените корупционни практики. Например, даването на някакъв подарък на служителя, който трябва да предостави непосредствено услугата на едно гише. Има доста изобретателни хора, които измислят нови и нови начини как да стимулират държавния служител да извърши или да не извърши нещо. Именно това ще бъде обобщението на тези практики, които са установени до момента, каза Димитър Иванов, служител в Главния инспекторат на Министерския съвет.

Ще бъде разработен справочник за функциите на контролните органи в областта на противодействие на корупцията в държавната администрация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47