Отстраниха от длъжност кмета на Брезово заради разследване

Районният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета, заместник-кмета и секретаря на Община Брезово. Тримата, заедно с управителя на банковия клон на ДСК в града Стоянка Стоянова, са обвинени в попълването на 114 нотариални удостоверения за преместване от един в друг пенсионен фонд без знанието на титулярите им. Адвокатите на тримата общински служители заявиха, че отстраняването им ще блокира дейността на общината.

Според магистратите оставането на работа на кмета Радньо Манолов, заместника му Димитър Томов и секретаря на общината Стойна Малешкова ще затрудни разследването. Причината, изтъкната от прокурора по делото Борис Михов е, че има свидетели - служители на Общината, върху които тримата могат да въздействат. Той подчерта, че част от потърпевшите, които са разпитани до момента са заявили, че не са полагали подписите си пред удостоверенията пред тримата. Други 50 души са казали, че изобщо не са се подписвали:

Предстои изискване на документите в оригинал и оттам вече експертите ще могат да бъдат по-категорични съответно.

Кметът Радньо Манолов посочи: Показани са в разследването пет подписа, като едното от лицата е било при мен. Значи и другото лице съм виждал. Сега при мен много лица влизат, много народ. Не мога да кажа кога, как и що.

Заместникът му Димитър Томов беше по-конкретен:

Времето просто не ми стигаше да слизам долу, където идват гражданите. В един период служителката, която е в деловодството, ми носеше един или два такива документа и ми казва: "Човекът е долу, подписа се, ама бързаше да си тръгне" и моли да го заверя. Допускал съм го.

В хода на разследването няма данни тримата общински служители да са се облагодетелствали.

Днешното решение на Районния съд относно отстраняването им от длъжност може да бъде обжалвано в тридневен срок.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47