Миньорите от мина "Черно море" пак се готвят за протести

275 миньори от мина "Черно море" - Бургас имат готовност в понеделник отново да протестират, включително и да останат под земята,  защото въпреки обещанията не са получили заплатите си за септември и аванс за октомври. Това съобщи в Пловдив вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. Той  подчерта, че готовност за стачни действия са заявили вчера и миньорите от Мини "Марица Изток”.  

Заради забавяне на възнагражденията  в почти целия сектор "Въгледобив” , синдикатът настоява за среща най-късно до петък  между браншовите съвети на енергетиците и миньорите с представители на Министерството на икономиката и енергетиката.

Бавенето на заплатите Валентин Никифоров  обясни така: Министър Щонов си позволи и каза: Да, НЕК плаща между 50 и 55 процента на отделните ТЕЦ-ове". От отстрещната страна мениджърските екипи по същия начин заявяват: "Ние ще плащаме 55 процента заплати". Просто, отговорът "Няма пари в системата" не значи, че миньорите, които са около девет хиляди човека общо в различните въгледобивни дружества, плюс открития въгледобив в мини "Марица Изток", това е поне решението, няма миньорите да стоят и да чакат като благоденствие да им платят заплати.

От своя страна лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви , че синдикатът  предлага за бюджет 2015 година държавата да поеме част от дълга на НЕК: Говорим за този, който регулаторът преди известно време, каза, че по никакъв начин не може да бъде калкулиран в цената на еленергията. Това е дългът за АЕЦ "Белене" и за "Цанков камък". Общо сумарно около милиард и половина лева, т.е. малко по-малко от половината задължения на НЕК са генерирани благодарение на тези политически проекти. Милиард и половина лева. Това е по-безболезненият начин, отколкото другия, който ни предлагат да ни вдигат цената на тока с  50 и повече процента. Нещо, което очевидно няма кой да понесе - нито домакинствата, нито в предприятията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47