Патриотичният фронт отказва да подкрепи програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторския блок

Президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ

| обновено на 05.11.14 в 09:20
Снимка: БГНЕС
Месец след изборите и поредица от политически срещи за осигуряване на коалиционни партньори и стабилно мнозинство в парламента президентът Росен Плевнелиев ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, номиниран за кандидат за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група. Това ще стане след края на консултациите на държавния глава с политическите сили следобед.

От петък президентът обсъжда поотделно с представителите на АБВ, Българския демократичен център, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и ДПС приоритетите на 43-тото Народно събрание и преговорите за съставяне на кабинет.

"Атака" отказа да участва в консултациите. Те приключват днес с разговори на държавния глава с БСП и с ГЕРБ. Ръководството на левицата вече обяви позицията си, която ще представи и на Плевнелиев. Депутатите от БСП ще гласуват против избирането на правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок.

В новия кабинет ще има трима вицепремиери и 18 министри. Реформаторите получават 1/3 от постовете един вицепремиер без ресор и 6-ма министри. Вероятно министерски пост ще бъде предложен и на АБВ. Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде разделено на три, а това на инвестиционното развитие ще бъде закрито.

В профила си във Фейсбук Бойко Борисов написа: Съзнавам, че всички направихме огромни компромиси със себе си, но с ясното съзнание, че сме длъжни да направим необходимото, за да излезе България от кризата.

Снощи беше оповестена декларация на Патриотичния фронт, в която се заявява, че предложената от ГЕРБ и Реформаторския блок програмна декларация сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки, части от програмите на ГЕРБ и коалицията. Ето защо парламентарната група на Патриотичния фронт не може да подкрепи въпросния документ в този му вид. Постигането на съгласие и подкрепа за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори за съгласуване на програма за управление, посочват още от Патриотичния фронт.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Кунева, Бъчварова и Дончев вероятно ще са вицепремиерите в бъдещото правителство

По непотвърдена информация от парламентарните кулоари, тримата вицепремиери в бъдещото правителство ще бъдат Меглена Кунева , Румяна Бъчварова и Томислав Дончев . Ивайло Московски и Лиляна Павлова ще се върнат като министри съответно на..

обновено на 05.11.14 в 08:17

Валери Симеонов: Няма да отстъпим от приоритетите си

Парламентарната група на Патриотичния фронт засега не подкрепя декларацията на ГЕРБ и РБ, постигането на съгласие и подкрепата за стабилно правителство може да бъде резултат само от преговори, това пише в декларацията на ПФ.  Валери Симеонов  уточни в..

публикувано на 05.11.14 в 08:44
Атанас Мерджанов

Атанас Мерджанов: От проектосъстава на кабинета виждаме, че ръцете на Борисов са били извити

При този начин на водене на консултациите и при тази развръзка, която се очаква, повече от сигурно е, че парламентарната група на БСП - лява България няма да подкрепи правителството , каза в предаването "Преди всички" Атанас Мерджанов от БСП - лява..

публикувано на 05.11.14 в 08:28

Ивайло Калфин: В програмната декларация на ГЕРБ няма крайно неприемливи текстове

Снощи получихме проекта за декларация, имаме допълнения, днес предстоят разговори с представители на ГЕРБ, а нашето решение ще зависи от това дали ще видим някои от основните си приоритети в тази програмна декларация и ние ще изминем този път днес , каза..

публикувано на 05.11.14 в 07:53

Корман Исмаилов: Мястото на политическите лидери е в парламента

Корман Исмаилов  от Народната партия "Свобода и достойнство" каза в предаването "Преди всички", че и за тях Патриотичният фронт представлява проблем, както и за ГЕРБ те са проблем.  Така че в преговорния процес изчистихме тези теми и получихме достатъчно..

публикувано на 05.11.14 в 09:02

ГЕРБ: Имаме подкрепата за съставяне на правителство

След повече от седем часа разговори ГЕРБ декларираха, че имат подкрепата за съставянето на правителство. Томислав Дончев от преговорния екип на партията каза, че текстът на декларацията, която трябва да обедини и реформаторите, и Патриотичния фронт, е..

обновено на 05.11.14 в 22:24
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47