Бежанците не искат да остават у нас, но са спирани от еврорегламенти

Снимка: БГНЕС

Европейската мрежа на политическите фондации, в сътрудничество с Либералния политологичен институт и Институтът за социална интеграция, организират публична конференция на тема “Миграцията в българския контекст - местен, национален и европейски дебат”.

Форумът се фокусира върху нарастващите имиграционни и бежански потоци към Европа, погледнати от перспективата на три от най-засегнатите държави-членки на Европейския съюз - България, Гърция и Малта. С провеждането на това събитие, Европейската мрежа на политическите фондации се стреми да даде обща платформа на отговорни институции, експерти и представители на гражданското общество за дискусия на различни аспекти в темата и подобряване ефективността на съвместни партньорства на местно, национално и европейско ниво.

От една страна-държавата трябва да предприеме по-адекватни политики при справянето с проблемите на търсещите закрила , от друга страна Европа трябва да сподели отговорността за съдбата на бежанците - каза Катя Колева, председател на Управителния съвет на Института за социална политика.

Тъй като България, подобно на Малта, Кипър и Гърция, е на пътя на бежанците, се налага да поеме основния поток,като в същото време България е сред най-бедните страни в Европа и би трябвало да получи помощ, смята Колева.

Идеята на конференцията е чрез членовете и партньорите от Европейската мрежа на политическите фондации, проблемите непрекъснато да се поставят на дневен ред, за да се търсят възможно най-добри решения за тях.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!