ВСС постоянен орган, разделен на съдии и прокурори, поиска и прокуратурата

Разделяне на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска колегия и пряк избор на съдебните кадровици от прокурорската квота – това са само част от предложенията на държавното обвинение за реформа в съдебната система. Предложенията стават факт ден преди публичното обсъждане на актуализираната Стратегия за съдебна реформа, предложена от Министерството на правосъдието.

Освен промяна в структурата на Висшия съдебен съвет, от прокуратурата предлагат аналогична и в Инспектората, където да има група за проверка на съдилищата, на прокурорите и на следствието. Специален дисциплинарен съд за магистратите, децентрализация на държавното управление и плавно кариерно израстване – са други идеи, които прокурорите слагат на масата за дебати.

От държавното обвинение предлагат да отпадне изцяло текстът, който описва прокуратурата като единна и централизирана, както и че всички прокурори и следователи са подчинени лично на главния прокурор. Предложението е да се запише, че прокуратурата е единна, с което, от една страна, се постига сериозна децентрализация, която ще повиши отговорността на административните ръководители, но от друга, ще създаде допълнителни гаранции за независимостта на всеки прокурор и обвинител. Предлага се и по-засилен контрол над работата на обвинител номер едно, публична процедура за изслушване на главния прокурор от Висшия съдебен съвет и НС и възможност за задаване на писмени въпроси от граждани, институции и неправителствени организации.

Предложенията са придружени с проект за конкретни промени в Закона за съдебната власт. Становището на Прокуратурата можете да видите тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47