Кунева: ЕК ще оцени положително изборите на нов председател на ВКС и главен съдебен инспектор

| обновено на 26.11.14 в 19:16
Снимка: БТА

Според вицепремиера Меглена Кунева изборът на авторитетна фигура за председател на Върховния касационен съд и откриване на процедура за избор на нов главен съдебен инспектор са две стъпки, които ще бъдат положително оценени от европейските ни партньори. Кунева присъства на професионалното обсъждане на актуализирания проект за съдебна стратегия, организирано от Висшия съдебен съвет. Преди началото на дебатите тя се ангажира да направи всичко възможно стратегията да влезе за обсъждане в парламента преди края на годината.

Кунева нарече тези два избора спешни послания преди доклада на ЕК, който чакаме през януари, въпреки че изборът на Съдия №1 е планиран за след публикуването на доклада, а за трети опит за избор на главен съдебен инспектор въобще не е ставало дума. Тя напомни, че България изостава от Румъния и след януари 2015-а година няма да имаме възможност да критикуваме мониторинговия механизъм, защото при Румъния той ще е проработил.

Кунева отбеляза като положителен ефект от това, което е постигнала Румъния през тази година, че за нея от следващата година ще започнат да падат шенгенските граници.

Според вицепремиера проблемната правосъдна система прави страната ни и непривлекателна за чуждестранните инвеститор:

Без съдебна реформа, без влизане на България в свободното пространство от граници, наречено Шенген, ние няма да имаме икономика. Имаме достатъчно нисък ръст на брутния вътрешен продукт и всички инвеститори, които питате, ще ви кажат, че основата е несигурност, която се поражда от правната рамка, често сменящи се, противоречащи си закони, от яснотата и правилата, по които функционира съдебната система и, разбира се, присъствието на България в Шенген. Аз ще направя така, че да може всяка система да си говори с другата и да бъде подчинено на едно - България да има добра икономика и тази икономика да бъде базирана на много стабилно върховенство на закона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47