Честваме 100 години от освещаването на Руската църква в София

| обновено на 29.11.14 в 12:51
Снимка: БГНЕС

Днес и утре са тържествата по повод 100 години от освещаването на Руската църква в София,  носеща името на Свети Николай Мирликийски Чудотворец. 

С конференция, посветена на българо-руските духовни отношения в Руския културен център започнаха тържествата по повод 100-годишнината от освещаването на руския храм "Св.Николай Мирликийски Чудотворец", който отбелязва и 60 години откакто е бил обявен за духовно представителство на Руската патриаршия в България.

Обръщение към участниците в конференцията изпрати премиерът Бойко Борисов, а на посещение у нас е делегация от Московската патриаршия, водена от Екатерининбургския митрополит Кирил.  

Руската Патриаршия, както обяви нейният предствател  у нас отец Филип, винаги е имала много добри отношения в исторически план с Българската Православна Църква.    Духовникът открои ролята на страната ни за християнизирането и пренасянето на български богослужебни книги през 9-10 в. в тогавашна Киевска Русь, а по късно през 16-17 в. Московската патриаршия винаги е подкрепяла финансово и духовно българските православни манастири в страната ни, която е била под османско иго.

Отец Филип подчерта че храмът "Св.Николай Мирлиийски", когато  е бил създаден, е бил за нуждите на дипломатите в руското посолство у нас в началото на 20-и в. От своя страна руският посланик у нас Юрий Исаков в обръщението си подчерта сериозната роля на двустраните междуцърковни отношения: През всичките времена тази връзка между българската и руската цъква винаги е била двустранен процес и доказателство за това е възстановяването на Българската Православна Църква след Освободителната война от 1877-78 г., което става с помощта на руската армия, в която влизат войни от различни народности, живеещи тогава в Руската империя през 19 в. И именно в този не лек момент Московската патриаршия протяга ръка за помощ към българското духовенство и народа.

Руската църковна делегация днес ще посети Рилския манастир, където ще бъде приета от игумена и монашеското братство. Утре Главата на Българската Православна Църква патриарх Неофит ще отслужи в съслужение  с Екатерининбургския митрополит Кирил тържествена света литургия, която ще бъде и кулуминацията на тържествата.  

Храмът на бул. "Цар Освободител" е един от най-обичаните и посещавани в столицата. В криптата му е гробът на архиепископ Серафим, за когото казват, че изпълнява желанията на миряните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47