Жители на Сопот предупредиха, че в четвъртък ще блокират за един час пътя Бургас – София

Снимка: БГНЕС

Жители на Сопот предупредиха, че в четвъртък ще блокират за един час от 11 до 12 часа, пътя Бургас София, който минава през града. Протестът е срещу институциите, отговорни за финансовата криза на община Сопот. Общината има дълг от 6 милиона и 700 хиляди лева, който не може да погаси  към фирмата, изградила пречиствателната станция в града. По тази причина съдия-изпълнител пристъпва към разпродажбата на общинско имущество, включително и жилища, в които са настанени социално слаби семейства. 

Манол Атанасов от Гражданския инициативен комитет за протеста припомни, че казусът около пречиствателната станция е от близо 6 години. Изграждането й беше финансирано със 75% европейски средства, 25 на сто трябваше да погаси държавата, а 5% – общината:

В последните етапи на разплащането Министерството на околната среда наложи една санкция за някакви измислени нарушения при провеждането на обществената поръчка за избор на изпълнител на обекта и спряха 3,7 млн. лв. и вече 5 години ние се борим тези пари да бъдат преведени. Но за тези 5 години станаха вече 6,7 млн.  

Община Сопот, която вече е осъдена от фирмата изпълнител, няма как да погасява тази сума, защото няма право да тегли заем, а годишният й бюджет е 5 милиона лева. В следващите дни предстои да бъдат разпродадени чрез търг хлебозавод, няколко общински терена и 18 жилища:

Как става тази работа посред зима, в тях живеят хора?

От инициативния комитет настояват спешно на място да дойде комисия от финансовото министерство, за да се запознае със случая, а държавата да приведе дължимата сума, още повече, че ВМЗ не са платили на общината данъци в размер на 3,5 млн. лева. С казуса ще бъде запознат омбудсманът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47