БЕХ ще осигури заем за плащане на доставките от "Газпром"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще осигури заем на "Булгаргаз", за да може газовото дружество да се разплати с "Газпром" за синьото гориво, което получаваме. Това каза Северин Въртигов от енергийния холдинг. Просроченото задължение към "Газпром" е 50 милиона долара, предстои и плащане за декември.

Вземанията на "Булгаргаз" от топлофикациите са около 130 милиона лева към момента. До края на месеца трябва да платим 100 милиона долара на "Газпром" за газ. В момента имаме просрочие от около 50 милиона долара. БЕХ, колкото и да е нетолкова ликвиден, отново ще се намеси с краткосрочен заем, просто за да изчистим задълженията към "Газпром".

Вече стана ясно, че нито една банка не е готова да кредитира "Булгаргаз" заради тежкото финансово състояние на дружеството. Към момента то има 120 милиона лева несъбрани вземания и близо 20 милиона лева от ликвидните средства на "Булгаргаз" "изгоряха" в КТБ.

Според Въртигов спирането на проекта "Южен поток" няма да се отрази негативно върху финансовото състояние на БЕХ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47