Майка с таласемия е родила здрави деца

Снимка: БГНЕС

Програмата за асистирана репродукция при пациенти с тежкото генетично заболяване таласемия даде резултати и за пръв път в България са родени здрави деца от майка с такова заболяване. Това съобщи пред "Хоризонт" Радина Велчева от Фондация "Искам бебе":
Екип от хематолози и екип от лекари, които работят с асистирана репродукция успяха да направят така, че тази година да се родят живи и здрави дечица от пациенти, които са с много тежкото генетично заболяване таласемия майор. Това е една програма, която преди три години "Искам бебе" и Организацията на таласемиците в България започнахме заедно и честно казано, удовлетворени сме много от факта, че вече имаме живи и здрави дечица, защото самите ние сме пациенти и знаем каква радост и каква тъга и мъка е пътя към желаното здраво дете. Ако някой има този проблем, може да се обърне към двете организации за помощ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47