Близо 100 трансплантации са направени от началото на годината

Д-р Марияна Симеонова
Снимка: БГНЕС

Близо 100 са трансплантациите направени у нас  от началото на годината, съобщи д-р Марияна Симеонова, председател на Изпълнителната агенция по трансплантация. Данните бяха изнесени на годишната среща на координаторите по донорство.

28 са базовите болници за трансплантации. Все още имат трудности, но те не са кадрови, посочи д-р Симеонова:
Не е вярно, че координаторите не работят и намерихме много проблеми в болниците. Колегите ни не са подпомагани. Тъй като има много нови неща, нямало лаборатории, които да извършат съответните изследвания. Тези неща се взеха предвид, през годината се коригираха.
Проф. Милан Миланов от "Пирогов" посочи, че са разширени показателите за донорство. Затова, например, че за донорите на сърце има възрастова граница, но за органи като бял и черен дроб, като бъбреци, няма такава: 
Трансплантацията в цялост се превърна в България в последните две-три години в рутинна практика. Разширихме показанията за донор. Да не ви прозвучи смешно, оказва се, че хремата е по-опасна, отколкото сифилиса. Говоря за донорите. Говорихме за хепатитите, че не е противопоказание. 
Последните две години нараства броят на пациентите, които директно биват трансплантирани, а не са на хемодиализа, заяви проф. Емил Паскалев от Александровска болница:
С бъбречна недостатъчност в България има официално 3 500 души, които са на диализно лечение. От тях в листата на чакащите са около 900. Другата страна е, че има много пациенти, които преди да започнат диализно лечение трябва и могат да бъдат подготвени да са в листата на чакащите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47