Медици искат да се увеличи таксата за възстановяване на здравноосигурителни права

Снимка: ВМА

За възстановявяне на здравноосигурителни права да се плаща близо три пъти повече, предлага Висшият медицински съвет. Предлага се сумата да бъде увеличена от 700 на 2000 лева, съобщи председателят на парламентарнана здравна комисия д-р Стоян Тонев:

В момента и в закона се плаща определена сума, която е някъде около 700 лева и си възстановяваш правата от сега. Първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума. Ще изчакаме тези, които, както го наричат американците: „имат съвест“, да си възстановят върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки, в смисъл на две хиляди лева, но изчислено, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа средно като Гърция, Италия, Испания и Португалия е 1000 евро.

Висшият медицински съвет подкрепи единодушно плана за реформи в системата на здравеопазването. Предвижда се да има базов пакет на Здравната каса, който покрива социално-значимите заболявания, от които сме най-често сме болни и умираме по-рано от хората в Европейския съюз, а другите заболявания , които и сега са част от дейностите на НЗОК, ще оформят допълнителен пакет на Касата, който ще може да се покрива и от частните здравни фондове, ако пациенът не желае да бъде в листа на чакащите. Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов обясни:

Базов пакет на НЗОК, който обхваща всички заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни. Те ще бъдат преостойностени в течение на първата половина от следващата година. Останалото количество заболявания, които и сега са част от дейностите, за които плаща НЗОК, оформят допълнителен пакет на НЗОК. Той ще бъде лимитиран като количество пациенти, които могат да бъдат лекувани от съответните заболявания за определено количество време, тоест е свързано с формирането на листа на чакащи, което може да бъде избегнато при допълнително доброволно осигуряване.


Предвижда се и формиране на трети "спешен" пакет, в който ще се конкретизира какво е спешност и независимо от статуса на осигуреност, всеки гражданин ще използва третия пакет.  Целата на реформите е намаляване на смъртността, увеличаване на продължителността на живота, защото показателите за България са най-лошите за Европа.

Между първо и второ четене Здравната комисия в НС внася поправки в бюджета на НЗОК като се отделят допълнително 20 млн. лв. за доболнична помощ и 90 млн. лв. за болнична помощ от резерва на Здравната каса, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. д-р Стоян Тонев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47