Депутатите приеха Бюджет 2015 на среднощно заседание

Снимка: БГНЕС

Малко преди 02.00 часа тази сутрин Народното събрание прие окончателно държавния бюджет за 2015-а година. В него са предвидени приходи от 18,247 милиарда лева. Предвижда се дефицитът догодина да бъде над 2,22 милиарда лева.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е 8,1 милиарда лева. Минималната работна заплата ще бъде увеличена през 2015-а година на два пъти - от 1-ви януари - от 340 на 360 лева, а от 1-ви юли - от 360 на 380 лева.

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви в пленарна зала, че бюджетът гарантира не само отпушване на еврофондовете, а и социалния баланс. Държавните функции ще се изпълняват с по-малко ресурси, но ефективно:

Той гарантира не просто отпушването на еврофондовете.Той гарантира не само максимално възможния социален баланс в обществото. Той дава перспектива, а перспективата е важна, защото времената са трудни в света. Може би не всички са удовлетворени, но в тази пленарна зала, за да дадем, трябва да вземем.

Парламентът излиза във ваканция от 22-ри декември до 10-и януари. Следващото пленарно заседание ще се проведе на 14-и януари от 9.00 часа, а на 12-и и 13-и януари ще има заседание на парламентарните комисии.

Депутатите запазиха размера на държавната субсидия за партиите - 11 лева за всеки получен действителен глас.

Така за рекордните 17 часа Народното събрание прие трите бюджета - на Националната здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2015-а година.

Депутатите записаха, че от догодина укриването на осигуровки ще се наказва със затвор. Това стана, след като в преходните и заключителните разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване бяха приети промени в Наказателния кодекс.

Народните представители приеха и спорното решение от догодина вноските за втора пенсия да могат да се правят или в НОИ, или в частен фонд. От догодина стажът за пенсиониране ще се увеличава с 4 месеца, но възрастта остава замразена.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47