Осветиха бойните знамена на площад "Св. Александър Невски"

Снимка: БТА

Традиционният за Богоявление водосвет на бойните знамена се проведе на площад "Свети Александър Невски". Президентът Росен Плевнелиев коментира, че идеята българската армия да охранява границата срещу бежанците не е добра, защото разполагането армейски части по границата ни с Турция би предизвикало международен и дипломатически скандал.

На Богоявление патриарх Неофит благослови със светена вода бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. По традиция ритуалът на площад "Свети Александър Невски" събира на едно място институции, църква и армия. На церемонията пред Паметника на незнайния войн присъстваха президентът, председателят на парламента, депутати и дипломати. 
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили прие почетния караул на площад "Св. Александър Невски", а патриарх Неофит отслужи водосвета на Богоявление и се помоли за доброто и единството на нацията. Патриархът поръси със светена вода знамената на Националната гвардейска част, на Военната академия "Георги Сава Раковски", както и знамената-светини. Сред тях е знамето, ушито за българското опълчение през 1877-ма година от Стиляна Параскевова, което става първообраз на българския национален трибагреник. С Богоявленска вода бяха поръсени и знамената на Първи конен полк, 25-ти пехотен Шипченски полк и 24-ти пехотен Черноморски полк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47