Производителите на оранжерийни плодове и зеленчуци подготвят протест

Снимка: Дарина Григорова

Така те ще изразят несъгласието си с начина, по който земеделското министерство разпределя финансовото подпомагане на различните сектори.

Според председателя на Асоциацията на оранжерийните производители Красимир Кючуков, след като обвързаното с производството годишно подпомагане до 2020-а година ще бъде 119 милиона, би трябвало да има ясна логика, по която парите да се разпределят между сектор "Плодове и зеленчуци" и "Животновъдство". 

Това е консумацията по НСИ - 69%  за плодове и зеленчуци и 31% за животновъдство. То се получи точно обратното. Дадоха над 80 милиона за животновъдство и 37 милиона дадоха за плодове и зеленчуци. 

И двата сектора са в тежко състояние, признава Кючуков и има своето обяснение защо за животновъдите са отредени повече пари.

Те изкарват овци, кози, правят стачки и накрая, знаете как се решават нещата в България. Който вдига стачки, който излиза на улицата, той печели. Ние понеже сме по-скромни, по сме търпеливи или по-интелигентни, не мога да кажа и мълчиме, нас винаги ни мачкат.

Ако държавата не подпомага производителите до 3-4 години у нас няма да има български плодове и зеленчуци. 

Сега, ако отидете на борсата, ще видите, че 80-90 % , всичко е внос, заяви председателят на асоциацията на оранжерийните производители Красимир Кичуков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47