Плащането на диагноза е приложимо само при определени заболявания

Станимир Хасърджиев



Националната пациентска организация вижда недостатъци в идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов Здравната каса да плаща изцяло за всички медикаменти за лечение на определена диагноза, а не частично за отделни лекарства. Според председателя на организацията Станимир Хасърджиев моделът е приложим само при определени заболявания:

Плащането на диагноза, това са индивидуални договорки с компании, които разполагат с пълната палитра от лекарства за съответното заболяване. Компанията може да си позволи фиксирана сума за пациент за съответната диагноза, това е неосъществимо да речем при някои редки заболявания, в които има едно единствено лекарство. Така че това е хубав модел, но той е приложим само за определени заболявания.

Според Пенка Георгиева, от организацията "Заедно с теб", пакетно договаряне на цени на лекарства за определена диагноза би освободило паричен ресурс:

Тези мерки, пакетни условия за договаряне на цените на лекарствата биха освободили публични средства. Представете си с 40 процента се увеличава разходът за медикаменти за една година. Ако това бъде регулирано с тези пакетни договорни условия с фармабизнеса, тези средства ще се освободят. Виждаме една възможност повече пациенти да получат по-голям процент на реимбурсация.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47