Центровете за спешна медицинска помощ: Нападенията над медици през 2014-а са били общо 227

Снимка: Георги Корнейков, БНР

По данни на Центровете за спешна медицинска помощ  нападенията над медици през миналата година са били общо 227, а не 17, както обяви лидерът на ДПС Лютви Местан. В съобщението се посочва още, че само за една година нападенията са се увеличили двойно, а материалните щети са 4 пъти повече, като в почти всички случаи осъдени няма.

Най-много нападения са регистрирани в Бургас. За 2013-а година 142 инцидента, от които 40 са с материални щети и здравословни проблеми на екипите. Също в Бургас за 2013-а е имало 67 случая, от които десет тежки. Следват нападенията над екипи на Бърза помощ за миналата година в София регион и Враца като за 2013-а година тенденцията е същата. В София регион и Сливен 10 случая, по 7 случая в Стара Загора, Видин, Враца, Добрич, Пловдив, София град.

От Центъра за спешна медицинска помощ в Стара Загора съобщават, че съществува ежегодно агресивно поведение, често вербално, от пациенти към лекари, но случаите не се регистрират.

Справката сочи също, че няма осъдени лица заради посегателството над лекарите. Има наложена глоба от 1000 лева във Враца, неприключили дела в Момчилград и Черноочене и Кюстендил. Но има и възстановяване на материални щети, както и лишаване от свобода за половин година във Велинград и за една година в Брацигово, една условна присъда от три години в Шумен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47