Изложба събра миналото на "Ботев" Враца

10
Снимка: Жоро Александров

Изложбата, посветена на "50 години от влизането на "Ботев" (Враца) в "А" РФГ", събра на едно място политици, футболисти и общественици от няколко поколения. Събитието, организирано от фондация "Моят глас", върна поне за малко радостта по лицата на хората от града под Околчица, които обичат своя футболен отбор.

Директорът на РИМ Илия Стоянов, който беше домакин на проявата, призна, че това е най-посетената изложба през последните години:

Скоро не сме имали толкова много публика на откриване на наша изложба и понеже е първа за годината, дай Боже, да ни върви така и през цялата година. Събитието е съвместна проява на сдружение "Моят глас" и на Регионален исторически музей Враца. То нямаше да стане реалност без самоотвержената и много ентусиазирана работа на областния координатор на сдружението г-н Давидов, който като апостол обикаляше от къща на къща и от човек на човек да събира материалите.

Инициатор за подреждането на изложбата е регионалният координатор на сдружение "Моят глас" Давид Давидов. Той призна, че го е направил заради голямата си любов към „Ботев” /Враца/:

Всички знаете добре какво означава "Ботев" Враца за този град. "Ботев" Враца е легенда и такава ще си остане. В тази част на изложбата сме представили най-славния отрязък от това славно минало. Това са неща, които никой от нас няма как да забрави.

Кметът на Враца Николай Иванов, който е шеф на управителния съвет на ПОФК "Ботев" също приветства идеята:

Искам да благодаря за прекрасната инициатива на сдружение "Моят глас". Всички имаме повод да се огреем от слънцето на славата на предишните години, което ни дава не само самочувствие и гордост, но и надежда за бъдещето.

На откриването присъстваха още председателят на общинския съвет Борислав Стоев, сенатори, главният експерт в министерството на младежта и спорта Росица Стаменова, ветерани, старши треньорът в клуба Адалберт Зафиров. На тържеството дойдоха двама почетни граждани на Враца – Георги Каменов (който е единственият врачански футболист със 150 гола в елитната дивизия) и Мартин Петров (който е и футболист №1 на България за 2006 г.).

Изложбата ще може да се види в музея в рамките на месец безплатно. Тя беше предоставена на културния институт и в електронен вариант. Със съдействие от общината експозицията ще бъде надградена. Кметът Николай Иванов се ангажира да осигури средства за 10-дневна работа на Давид Давидов в София, където информацията да бъде дообогатена с архива на Националната библиотека "Кирил и Методий".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия