НЗОК одобри методиката за заплащане на медицинските дейности

Снимка: БТА

Здравната каса одобри методиката за заплащане на медицинските дейности в лечебните заведения, съобщи председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев. Тази година няма да се изплаща надлимитна дейност. 

Според методиката бюджетът на здравната каса се разпределя годишно, тримесечно и на всеки месец. Болниците ще получават до 95 на сто от извършената дейност и остойностена за миналата година, а при допълнителни разходи се дава възможност да се надхвърлят до 5 процента, като в рамките на тримесечието това трябва да се изравни. Това може обаче да става до края на третото тримесечие в рамките на годишните бюджети, обясни още Кирил Ананиев. Той съобщи, че заради новите болници, които започват работа тази година и заради откритите нови дейности във всички болници може да се изплати бюджет за тях под 95 процента. На тримесечие ще се проверя и дали има надвишаване на обема в дадена болница и ако има такова надвишаване на обемите, тогава ще се намаляват и цените на клиничните пътеки.

В листата на чакащи пациенти няма да има хора, които обаче се нуждаят от спешна и незабавна медицинска помощ, категоричен беше Кирил Ананиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47