Даниел Митов: Поставили сме въпроса за мобилизацията на етническите българи в Украйна

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Даниел Митов каза по време на парламентарния контрол, че България е поставила въпроса за мобилизацията на етническите българи в Украйна: 

Приветстваме постигнатото примирие от Минск и се надяваме, че то до голяма степен ще намали напрежението по отношение на това дали е застрашен животът на хората с български етнически произход в Украйна. Въпросът за положението на българското национално малцинство във връзка с провежданата мобилизация вече е поставен. Получаваме разбиране от украинска страна за нашата загриженост, стремим се да не допуснем възникналите въпроси да бъдат използвани манипулативно от трети страни. В тяхна изгода е да работим заедно с украинските власти в интерес на нашите съотечественици. 

Външният министър обясни, че вече се е срещнал с Антон Киссе, който е част от бесарабските българи и депутат във Върховната Рада в Украйна:

Това, което научих от него е, че пропорционална мобилизация няма, а по-скоро има тежки проблеми в организацията по отношение на мобилизацията, което създава напрежение.

Даниел Митов заяви, че се подготвя хуманитарна помощ за Източна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47