ВСС отстрани от длъжност председателя на СГС Владимира Янева

| обновено на 19.02.15 в 17:20
Владимира Янева
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност председателя на Софийския градски съд Владимира Янева. Прекратени са правомощията ѝ и в качеството ѝ на съдия. Това стана, след като Янева не се яви на заседанието на ВСС, на което трябваше да изложи своята позиция по искането на главния прокурор за временното ѝ отстраняване от длъжност. Сотир Цацаров отправи това искане във връзка с разследването по аферата "Червеи". 

Янева изпрати писмено становище с обяснение защо е разрешавала СРС-та по делото "Червеи", а тези СРС-та, както стана ясно по-рано от думите на главния прокурор, са били за периода септември 2013-а и юни 2014-а година. Те са били по искане на директора на служба "Сигурност" в МВР, който пък е разследван за съставяне на документ с невярно съдържание. Писменото становище е било разгледано от съдебните кадровици.

Делото засега се води срещу известни извършители,  но срещу Янева все още няма обвинения. Според главният прокурор е въпрос на време да бъдат повдигнати обвинения, както на нея, така и за бившия директор на служба "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който сега е служител в ДАНС. За Костадинов няма да се иска отстраняване от длъжност, защото позицията му няма да пречи на разследването. 

Вчера е бил разпитан и Атанас Атанасов, който пръв оповести, че има такава разработка във връзка с твърденията му, че са били подслушвани протестиращи. Според Цацаров няма данни за такива подслушвания няма.

Главният прокурор съобщи, че са били установени данни и  за друга незаконна операция по искане на дирекция "Сигурност" в МВР - "Таласъми". Тя включвала подслушване на полицай. Искането е било подновявано и разрешавано от съдия, чието име Цацаров не разкри.


Междувременно предложение за дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и заместничката ѝ Богдана Желявска внесоха правосъдният министър Христо Иванов и председателят на ВКС Лозан Панов. Тези предложения за наказания са във връзка със скандала за случайното разпределение в СГС. Панов, който напусна по-рано заседанието на Съвета, заяви, че според него, морално е цялото ръководство на СГС да подаде оставка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Владимира Янева

Правосъдният министър ще иска дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, ако ВСС не го направи

Правосъдният министър Христо Иванов обмисля предложение за дисциплинарно производство срещу председателя на Софийския градски съд Владимира Янева , за която стана ясно, че е подписвала специалните разузнавателни средства по аферата "Червеи"...

обновено на 13.02.15 в 12:51

Главният прокурор поиска от ВСС временно да отстрани от длъжност председателя на СГС Владимира Янева заради разработката "Червеи"

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВСС временно да отстрани от длъжност председателя на СГС Владимира Янева заради разработката "Червеи". Засега Янева не е уведомена официално за искането на главния прокурор. Това стана ясно от думите му в..

обновено на 19.02.15 в 12:23
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47