Парламентът връща мобилните устройства за контрол по пътищата

| обновено на 27.02.15 в 12:22
Снимка: БГНЕС

Парламентът връща мобилните устройства за контрол по пътищата. Промените на второ четене на закона за движение по пътищата минаха без сериозни дебати. 

Мобилните камери ще бъдат върнати по пътищата, решиха депутатите. Устройствата могат да бъдат и стационарни и ще се обслужват от контролен орган. До три месеца министърът на вътрешните работи трябва да издаде наредба и снимането на нарушителите да започне. На шофьорите, които нарушават правилата за движение, ще бъдат издавани електронни фишове. За всяка проверка за висока скорост ще информира нов знак на пътя. Той ще предупреждава шофьорите да намалят скоростта, тъй като попадат в зона за видеонаблюдение. Промените целят синхронизиране на българското законодателство с европейското и връщане на мобилните камери по пътната мрежа на страната ни, за да може полицаите да глобавят с фишовете от радарите. С джи пи ес точно трябва да се посочи мястото на проверката, прие още Народното събрание.

По време на дебатите Димитър Байрактаров от ПФ поиска от дефиницията за мобилна камера да отпадне уточнението, че тя работи в присъствие на контролен орган, който поставя началото и края на работния им процес защото:.

Само е достатъчно контролният орган да сложи една папка пред камерата и вече има намеса, дори и да бъдат изтривани файловете, и всичко, защото тя работи с допълнителен лаптоп, от който можеш да правиш всякакъв вид корекции.

Депутатите обаче не се съобразиха с неговото искане. Петър Славов от РБ коментира:

Ние  в момента правим смяна в него, за да може да се обхване и тази ситуация, в която така наречените "мобилни радари" на КАТ не могат практически да бъдат използвани. Те бяха останали безполезни докато същевременно по пътищата зачестиха катастрофите.

Станислав Иванов от ГЕРБ уточни, че няма как да бъдат манипулирани данните от камерите.

Тук говорим за автоматизирани технически средства и системи. Там лицето физически не може да влияе, освен да я пусне или спре.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47