Иван Донев – българската следа във филма „Децата на Маам”

БНР Новини
Кадър от филма „Децата на Маам”

Тази вечер в столичното кино „Люмиер”, в рамките на "София филм фест", ще се състои световната премиера на италианския филм „Децата на Маам”. По този повод в София са легендарният актьор Франко Неро и неговият колега Лука Лионело, режисьорът Паоло Консорти и продуцентът Джузепе Лепоре. Както посочват организаторите на фестивала, историята на лентата отвежда зрителите в бивш месокомбинат, превърнат от група свободни артисти в галерия. В изоставената фабрика започва подготовката на изложба на съвременно изкуство, организирана от галерия „Маам”. Целта на начинанието е да бъдат защитени бездомниците, живеещи в нея и застрашени от изгонване. Във филма има и „българска следа” – костюмите на героите са създадени от младия български дизайнер Иван Донев. Ето какво каза той в интервю за Радио България:

СнимкаРаботата беше много забавна, бих казал, защото търсехме начин, по който да се доближим максимално до мястото, в което е сниман филмът, а то е доста специално. Стигнахме дори до рециклиране на материали, за да постигнем нужния ефект. Решихме, че за да предадем по-специален дух на тези костюми е много важно да търсим алтернатива. Те не са непременно съвременни, тъй като филмът е в различни епохи: в минало, в настояще и бъдеще. И търсехме да придадем по-естествен вид на нещата. Ще видите дори актьора Лука Лионело облечен в униформата на „Рома”. Една ситуация, в която ви показваме нормален свят, непосредствено свързан с миналото. Така че употребата на естествени материали като например лен, беше уместна, за да изглежда по-земен този филм. Ще видите шлемове.Например този на Ангела е направен от цветя.  Избрахме лилиум, който е символ на чистотата. Използвахме го вместо пера. Ще видите и много ефекти в грима. Бих казал, че се получи една наистина добра работа.

Художникът разказва за новите си проекти:

Проектите са свързани както с висшата мода, така и с изкуството, защото за мен изкуство е и модата, в друга форма представено, разбира се. Работя по един културен проект – да покажем българския фолклор по света. Опитвам се да създавам връзки с други държави, където да представим нашия фолклор, защото той е вдъхновение за мен. Аз съм завършил музикална паралелка с народно пеене, също и фолклорни танци, така че той е в сърцето ми. Ето защо търся вдъхновение  в българското. Проектите са и светски, това са си моите събития с висшата мода. И търся да свържа пряко двете неща – културата и модата, за да покажа на хората, че дори начинът, по който се обличаме, е диалог, без да се налага да говорим. Ще ви кажа, че моите модни ревюта са винаги на фон с фолклорна българска музика, независимо къде съм по света. Аз мисля, че българският глас, българската музика има своята магия и сила, която действа на много хора. Неслучайно световното кино използва нашия музикален фолклор.

СнимкаИ някои биографични подробности за талантливия Иван Донев:

Завърших в Пловдив, в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Веднага след това заминах за Италия, където учих в най-старата академия за висша мода в Рим – „Коефия”, след което направих своята магистърска степен в маркетинг на модата. И няколко месеца след това започнаха страхотни предложения от страна на модни фотографи, организатори на седмици на висшата мода – в Португалия, в Турция. Наскоро имах посещение в Катар, като моята цел е да представя българския фолклор с един проект, по който все още се работи. Бих казал, че нещата за мой късмет се случват много бързо. И това ме радва, защото разбирам, че хората проявяват доверие към таланта ми.

Ще добавим, че Иван вече има поредица от награди за творчеството си. То е обект и на множество публикации в престижни издания.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!