Пчеларите ще получат подпомагане по програмата "Де минимис"

Снимка: БГНЕС

Пчеларите ще получат държавно подпомагане по програмата "Де минимис", а за първи път от тази година могат да кандидатстват и за подпомагане по Схемата за компенсиране на щетите за унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия. Това каза експертът от Министерството на земеделието Силвия Василева след среща с протестиращите пчелари: 

Във връзка с искането на протестиращите за забрана на дневното пръскане на растенията, експертът подчерта, че това отдавна е факт в Закона за защита на растенията:
В този закон е въведен един нов лицензионен режим - изрична забрана за въздушно пръскане с тотални хербициди, като само в извънредни случаи се разрешава такова пръскане и то при строг контрол от страна на Българската агенция по безопасност на храните.
Един от проблемите в бранша е, че има 14 различни организации, които не допринасят за това пчеларите да бъдат информирани. След днешната среща е постигнато споразумение да се работи за обединение на бранша, което ще е в полза на отстояване на интересите им.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47