42 фирми от Бургаския регион ще протестират срещу мораториума върху износа на дървесина

Снимка: БГНЕС

Дърводобивните фирми ще загубят около 40 милиона лева от забраната за износ на дървесина – твърдят от бранша и настояват проблемът с незаконната сеч да се разреши с по-сериозен контрол, а не със забрани. 

42 фирми от Бургаския регион ще протестират срещу мораториума върху износа на дървесина. Очаква се протестът да бъде утре пред Народното събрание.

Заради бързо наложената забрана не успяхме да реализираме продукцията, която е предвидена за износ по сключени вече договори, каза собственикът на фирма за износ на дървесина от град Камено Жельо Вардунски.

Има дървесина, която не се изкупува и на вътрешния пазар. Дървесина от клони, които са под осем сантиметра, която нашите заводи не могат да преработват. Имайте предвид, че 20 процента от пазара в момента ни се свива. Толкова е била дървесината, около 16 процента. Икономически означава, че ние сечем 16-20 процента по-малко дървесина, което означава, че трябва да съкращаваме работници, а вие знаете, че има населени места, където основният поминък е дърводобивът.

Наричат "дървена мафия" фирми, които са извън сивия сектор и си плащат данъците, каза още Жельо Вардунски. Срещу незаконната сеч трябва да се противодейства с мерки за засилване на контрола, а не със забрана за износ с дървесина, заяви той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47