Маргарита Грозданова: Преразходът за лекарства до края на годината ще е около 153 млн., а не 400 млн. лева

Снимка: БГНЕС

Преразходът в бюджета на Здравната каса за първото тримесечие ще е 38 млн. лева, а не 100 млн., както твърди председателят на Лекарския съюз. Това заяви пред "Хоризонт“ Маргарита Грозданова, директор в Националната здравноосигурителна каса. В сряда председателят на Лекарския съюз Цветан Райчинов прогнозира, че до края на годината преразходът за лекарства ще е 400 млн. лева. Грозданова каза, че тази цифра ще е не повече от 153 млн. лева:

Аз дълбоко се надявам, че този преразход ще бъде доста по-малък, след като виждам какво се случва с нормативната уредба и се надявам, че съвсем скоро ще бъдат налице тези промени, за да можем ние ефективно да почнем да договаряме и съответно ефективно, този финансов риск, който съществува, да се споделя заедно с притежателите на разрешения за употреба.

Прогнозата за 400 млн. лева преразход Грозданова коментира:

Смятам, че д-р Райчинов, тиражирайки 100 млн. за 3-месечието, го е умножил по 4 и се получава, така, съвсем грубо, 400 млн., показвайки, че, едва ли не, лекарствата са по-голям преразход от болничната помощ. Той така много пъти се е изказвал, че лекарствата "изяждат“ цените за пътеките. Не смятам, че е така. При лекарствата има един така ръст по-висок категорично. Но в годините, бюджетът, който се приема за лекарствата, той е бюджет в дефицит. Само за 2014-а, мога да ви кажа, че разходът за лекарства, за извънболнична е  599 млн., а бюджетът, който е приет, е 547 млн. за 2015-а. За онкологията разходът, който се реализира 2014-а, е 218 млн., а бюджетът, който ни е заложен по закон, е 175 млн. Ето от тук ние още започваме с дефицит и казваме един такъв по-висок процент на преразход, който, реално, си идва и от този дефицит, залегнал в Закона за бюджета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47