Книга за съкровищата по българските земи разпалва детското въображение

БНР Новини

На 3 април у нас се появи ново издание – „Невероятните истории на съкровищата на България”. То не е научно, адресирано е към детската публика и, както можете да се досетите, е илюстрирано с красиви рисунки. Книжката излиза дни преди откриването на голямата изложба в Лувъра „Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България”.

Намирането на съкровища понякога е случайно, забавно, а и тъжно. Такава например е историята на 13-те златни предмета с общо тегло над 12 кг, открити край село Вълчитрън в Северна България през 1924 година. Ето как започва тя в книжката: Имало едно време едно прасе, което в продължение на една година се хранило от масивна златна купа на 3600 години... Прасчо обаче свършил добра работа, защото, докато се хранел, я излъскал от едната страна и станало ясно, че съдът е златен. Но няколко предмета от съкровището пострадали – части от тях били изрязани, за да бъдат продавани на парче – например за златни зъбни коронки. И все пак, Вълчитрънското съкровище и днес блести с великолепието си, нещо повече – то няма аналог в света.

Снимка
Всяко дете би било любопитно да научи тази история
– разказва за Радио България художничката Станка Желева, дъщеря на покойния български президент Жельо Желев и председателка на фондация Еasyart. Авторки на текста и илюстрациите са тя, Надя Тодорова и Анелия Пашова. В книгата са представени историите на някои от съкровищата, гостуващи в Париж, а луксозно нейно издание на френски език ще бъде разпространявано в Лувъра. Моите деца например бяха толкова развълнувани и след всяка история за съкровища искаха непременно да ги видят в интернет, това провокира у тях интерес и огромно вълнение, че в България има толкова интересни неща в музеите – отбелязва Станка Желева.

В книгата са разказани историите на 20 съкровища и паметници на културата. Сред тях са Казанлъшката тракийска гробница, вписана в листата на ЮНЕСКО. Варненският халколитен некропол с най-старото обработено злато в света, съкровищата от Панагюрище, Рогозен, Хотница, Летница, Синеморец и т.н. Какви проекти досега има фондация Easyart с деца?

СнимкаНие работим от четири години. Започнахме с проекта „Изкуство за малките в музеите”
– разказва Станка Желева. – И той продължава всяка събота с безплатни ателиета за деца по рисуване в Националната художествена галерия, понякога и в Софийската градска галерия в зависимост от изложбата, която се показва. Входът е безплатен, имаме студенти, които помагат на децата да рисуват. Даваме им пособия безплатно. Правим и един от най-големите културно-образователни детски фестивали в България.Той започна в София, после гостувахме в Благоевград, Русе, Стара Загора, Бургас, Враца. И се надяваме да стигнем до все повече деца в цяла България. Интересът е огромен. Имаме и програма, която се нарича „История на изкуството в училище”. В нея студенти от Художествената академия влизат в третите класове и разказват световната история на изкуството в осем урока. Имаме и лятно училище в музеите с техни специалисти. Така децата имат възможност да опознаят софийските музеи. Наш музей на колела пък обикаля цяла България и на място децата могат сами да се запознаят с историята на изкуството, с най-интересните произведения. Цялата ни дейност е свързана с образователни и културни програми. Смятаме, че културата и изкуството най-много помагат за емоционалното и креативното израстване и развитие на децата.

Илюстрациите са от книгата „Невероятните истории на съкровищата на България”



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!