Още три лекарски кабинета ще работят за бежанците

Снимка: Надежда Чипева Архив

Нови 3 медицински кабинета ще бъдат разкрити в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците, съобщи Албена Игнатова от отдел „Интеграция“ в агенцията. В кабинетите ще работят шестима лекари, стана ясно в началото на кампания за безплатни лекарства за деца на бежанци.

Кампанията е на Съвета на жените бежанки в България. Чрез нея ще се съдейства за достъп до здравни грижи на над сто деца на бежанци, каза председателят на Съвета Линда Ауанис:
Повече семейства идват с по четири, пет деца, имаме семейства с 11 деца.  Трудно се намират лични лекари да приемат, с педиатрите имаме доста проблеми.
Проектът е на стойност 6 хиляди лева. Децата, които ще бъдат подпомогнати живеят извън центровете за настаняване на държавната агенция за бежанците. Целта е да се осъществи лесен достъп до медицински грижи, както и купуване на лекарства. 
Децата, настанени към момента в центровете на агенцията за бежанци са 323 на възраст до четири години и 791 на възраст от пет до 18 години, уточни Албена Игнатова от Агенцията за бежанците.
Във всички териториални поделения има осигурени медицински кабинети, които са здравно оборудвани, във всички поделения има медицински персонал. Към момента това са петима лекари, трима фелдшери, три медицински сестри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47