НС ратифицира споразумението с НАТО за специализиран свързочен модул у нас

| обновено на 09.04.15 в 12:29

След едночасов дебат парламентът прие и на второ четене ратификация, с която у нас се създава специализиран свързочен модул на НАТО. Той ще се състои от двама офицери, 55 сержанти и войници, като страната ни се задължава да осигури средства за тяхната издръжка и финансиране.


Мнозинството в Народното събрание не прие идеята на "Атака" създаването на подобен модул да бъде обсъдено на предстоящия на 27-и април Консултативен съвет за национална сигурност при президента.

Така с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ ратификацията бе гласувана на второ четене. Против бяха БСП. Националистите от "Атака" също се противопоставиха на споразумението и поискаха поименно гласуване със ставане от място, което мнозинството не прие. Споразумението предвижда личният състав на комуникационния модул на наша територия да се състои от двама офицери и 55 сержанти и войници, които се осигуряват от България. Националните модули могат да се използват за национални цели, доколкото задълженията към НАТО не се нарушават. Издръжката на личния състав е национална отговорност, е записано в текста. Депутатът от "Атака" Десислав Чуколов бе категоричен, че този център не трябва да бъде в страната ни:

Трябва да ви напомня, че има държави в Европа, които не приемат НАТО да развива каквато и да е инфраструктура на тяхна територия, пример Словакия - нито са ги изключили от НАТО, нито от ЕС, нито са ги бомбардирали, нито по някакъв начин са ги посочили и са казали - вижте, колко е лоша тази държава. Моят призив към вас е да направим така, да гласуваме против това решение и да покажем в крайна сметка, че България е една суверенна държава.

От БСП също гласуваха против с мотива, че страната ни не трябва да застава на страната на еднополюсен модел, който се налага от САЩ.  Депутатът Георги Божинов заяви:

Не искам да бъда наивник и да се вслушвам какво, кога и как е казал Ангел Найденов или какво и кога Сергей Станишев е преговарял преди десет години. Аз казах моите основания, за да гласувам против. Вие гласувайте, както искате.

ДПС подкрепиха ратификацията. Депутатът Янко Янков каза, че  ДПС е най-последователната по отношение на действията си по отношение на евроатлантическата ориентация на България. По думите му, комуникационният център ще е в полза на българската национална сигурност:

Освен НАТО, уважаеми дами и господа народни представители, няма кой друг в момента да ни я гарантира и в името на нашите деца и внуци, на бъдещите поколения български граждани, ние трябва да направим всичко възможно България да бъде качествен, пълноправен и добре интегриран член в системата на НАТО и от това членство да има и ползи, ползи-ценностни.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посъветва социалистите да не проявяват прекомерен популизъм:

Ние разбираме, че вие от тази трибуна трябва да покажете, че повече сте съветски социалисти от другата лява партия в парламента. Виждаме това състезание. Водете си го, ваша работа. Отнехте твърдо много парламентарно време и нямате аргументи по същество.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47