Подготовката за Великден в Котел започва седмица по-рано

Снимка: Елеонора Николова

Традиция в Котел е подготовката за Великден да започне седмица по-рано, разказа за "Хоризонт" Донка Андонова, дългогодишен уредник на етнографския музей и събирач на котленски истории и традиции. 

Котленки са много трудолюбиви и скопосни жени и спазват традициите. Майка ми започваше подготовката седмица преди това. Изчистгваше  до блясък дома ни, основно великденско почистване, след което започваше събиране на яйца, в които поставяхме в пръстен съд на хладно в мазето, тогава нямаше хладилници, а и в магазините не винаги се намираха големи количества яйца. И така до Великия четвъртък, деня, в който ги боядисваше. Приготвяше бои от растения - магданоз, гюзюм, джоджен, орехови листа, листа от стар лук, невен и други. Украсяваше яйцата с листенца с неправилна форма от едно растение, наречено пищялка,  ставаха много красиви. След като бяха готови ги полираше с вълнена кърпа и ги нареждаше във фруктиери. Деца и големи посещаваха роднини и познати и се веселяха в надпревара, на кого яйцето ще излезе боец. И след това заравят яйцето в земята, за берекет, за здраве.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47