НДК със Салон на галериите

БНР Новини
6
Снимка: БГНЕС
Националният дворец на културата даде старт на нов проект. От 23 до 27 април той е домакин на Салона на галериите.Почитателите на визуалните изкуства имат възможност в рамките на няколко дни да видят творби на живописта и графиката, рисунки и фотографии, предложени от над 30 галерии от столицата и страната. „Българските галеристи са хора, които с изключителен професионализъм и любов се опитват да създават култура в много сложна ситуация. Високо ценим това, което правите и винаги ще получавате нашата подкрепа” – обърна се към тях директорът на двореца Мирослав Боршош.

Много дълго говорехме за това, че трябва в НДК редовно да се представят визуалните изкуства, да има повече изложби, да демонстрираме високото европейско и световно равнище на нашите творци и куратори – отбеляза Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата на Столична община. – С днешната инициатива, надяваме се, ще започне един процес, който ще превърне НДК в любимо място на почитателите на визуалните изкуства, на кураторите.

СнимкаВ Салона са показани колекции на Съюза на българските художници и общинските галерии от Перник, Русе, Сливен и Казанлък. Редица частни галерии представят както съвременни автори, така и знакови творци от миналото. Многообразието от тематични и стилови предпочитания е впечатляващо. Ето какво разказа в интервю за Радио България Даниела Ненчева, директор на Художествената галерия „Димитър Добрович” в Сливен, която има 110-годишна история:

На Салона се представяме с творби на сливенската художничка Донка Константинова, която е сестра на известния писател Константин Константинов. Излагаме 15 творби от нейното творчество, събрало над 250 работи: живопис, пастел, рисунка. Има и каталог, който издадохме миналата година в чест на 120-годишнината от нейното рождение. Тя е професионален художник, има дълъг път в изкуството. Работила е и в Париж. Изключително талантлива авторка, новатор в живописта. Много лирична и запомняща се като художник, много добра с четката.

СнимкаАкцент в програмата на събитието е изложбата на известния български автор Георги Божилов-Слона, посветена на 80-годишнината от рождението му. Тя събира едни от най-значимите му произведения.

Салонът предлага изключително разнообразие на стилове и авторски почерци. В него могат да се видят както поетичната живопис на Кеазим Исинов и великолепните рисувани притчи на Вълчан Петров, така и произведения на талантливи млади художници.

Снимки: Венета Павлова и БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия