Преференциалните цени за тока от ВЕИ ще бъдат до определено количество

Иван Иванов
Снимка: БГНЕС

ВЕИ централите имат право да продават енергията си на НЕК по преференциални цени до достигане на определено производство, а не на астрономически часове. Това е становището на Комисията за енергийно и водно регулиране по спора между компанията и зелените централи. 
Регулаторът трябваше да се намеси, след като наскоро производителите обвиниха НЕК, че се опитва да присвои приходите им. Електрическата компания беше изпратила писма, че до края на април централите ще достигнат определените от регулатора 1250 часа работа годишно, за които те получават преференциална цена. След това количествата ток ще бъдат изкупувани по-евтино. 
Председателят на регулатора Иван Иванов обясни: 
НЕК ще изкупува  само в рамките на записаната енергия, за която се заплаща преференциално, не цялата енергия. Считам, че през есента част от централите ще изпълнят това количество, така че след това няма да има преференциални цени за тях.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47