Благоевград, Гоце Делчев и Петрич могат да получат до 80 млн. лв. еврофинансиране

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 80 милиона лева ще получат трите най-големи общини в Благоевградска област за изпълнение на интегрираните планове за градско развитие. Средствата се осигуряват по оперативна програма "Региони в растеж" за периода 2014-2020 година.

Най-много средства за трайно преодоляване на концентрацията на икономически, природни и социални проблеми ще разполага областният център Благоевград - 44 милиона лева. Гоце Делчев и Петрич ще разчитат на ресурс от съответно 19 и 17 милиона. В интегрираните планове за градско възстановяване и развитие всяка една от трите общини е заложила мерки за повишаване на енергийната ефективност на жилищни и административни сгради, подобряване на условията за живот чрез благоустрояване на физическата среда в градовете, възстановяване на зоните за икономическо развитие, доразвиване на социалните услуги и инфраструктура, инвестиции в общинската образователна  мрежа и създаване на ефективен и екологичен градски транспорт.

Управляващият орган на ОП "Региони в растеж" вече публикува проект на Насоки за кандидатстване по процедурата, които общините бенефициенти също трябва да представят за публично обсъждане. Безвъзмездната финансова помощ по процедурата е в размер на 95%, но за да могат да ги усвоят в пълния им размер, общинските администрации ще трябва до постигнат определен етап на изпълнение до средата на месец юни 2018 г.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Земеделската комисия към ЕП настоява за справедливо финансиране на всички региони по плана „Юнкер“

Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент прие текст по предложение на евродепутата Момчил Неков. Поправката на най-младия евродепутат социалист е към становище по доклад за т.нар. план „Юнкер“ и предвижда географски..

публикувано на 16.04.15 в 09:24

Търговище, Разград и Шумен ще имат приоритетен достъп до ОПРР "Региони в растеж"

39 български града ще имат достъп до приоритертно финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Така българските власти отстъпиха пред настояването на Брюксел финансирането да не се "разпилява" между 67 български града, а да се..

публикувано на 29.04.15 в 13:58

В Шумен се проведе кръгла маса на тема „Инфраструктура на регионите-предпоставка за развитие и растеж“

Декларация, която ще бъде изпратена до правителството приеха участниците в кръглата маса „Инфраструктура на регионите -   за развитие и растеж“ , която се проведе днес в Шумен. Според участниците във форума и последвалите дебати в момента..

публикувано на 21.04.15 в 17:17

Нов закон ще коригира диспропорцията между регионите

Нов законопроект, насочен срещу драстичните различия в развитието на регионите в България, разработва русенският депутат от ВМРО Искрен Веселинов. Според него, става дума за корекции в Закона за регионалното развитие, за планиране на разпределението на..

публикувано на 09.03.15 в 13:54
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47