Депутатите работят по промени в Конституцията, засягащи съдебната власт

| обновено на 08.05.15 в 15:35
Снимка: Ивайло Михайлов

Народното събрание започва работа по промените в Конституцията, които пряко засягат съдебната власт. До 14-и май мнозинството трябва да предостави в писмен вид актуалната версия на промените, по която ще се търси подкрепа в парламента. След това временна анкетна комисия ще обсъди и конкретизира всяко предложение.

Председателят на парламента Цецка Цачева прогнозира, че промените могат да бъдат приети на първо четене до края на настоящата сесия на Народното събрание, а окончателно да бъдат гласувани до края на месец септември.

В присъствието на представители на всички парламентарно представени сили се проведе работна среща, на която се сложи началото на процеса по промените в Конституцията, необходими, за да бъдат приети и промените в Закона за съдебната власт.

Водещата инициатива е на управляващото мнозинство, но форматът е отворен за всички останали парламентарни групи. Основните промени са свързани с реорганизация на ВСС, припомни правосъдният министър Христо Иванов

Предлагаме на конституционно ниво да стане разделението на взимането на решения от Висшия съдебен съвет на два етапа. Решението относно съдиите да се вземат само от Камара на съдиите, решения относно прокурорите и следователите - от тяхната Камара. Общите въпроси остават за пленума, а един текст възлага на Инспектората изрично провеждането на така наречените "проверки за почтеност" в съдебната власт. Тези от магистратите, които имат, така да се каже, сенчести ъгълчета в своята биография, да знаят най-накрая, че ще възникне някакъв контрол и противодействие.

Предвидено е подразделение на Инспектората, за да има баланс между съдии, следователи и прокурори в него. Наред с това се дава на съдилищата възможност да сезират Конституционния съд. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47