Прокуратурата започна разследване срещу квесторите на КТБ

| обновено на 11.05.15 в 15:17
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата образува досъдебно производство за умишлена безстопанственост срещу квесторите в Корпоративна търговска банка (КТБ) Елена Костадинчев и Станислав Лютов.

Според държавното обвинение Костадинчев и Лютов умишлено не са положили достатъчни грижи, каквото е било тяхното задължение, за запазване на повереното им имущество на КТБ през периода ноември 2014-а, когато беше отнет лицензът на КТБ, до март тази година, когато на тяхното място - след законодателни промени, влязоха временни синдици.

Разследването ще бъде водено от следовател от столичното следствие, който започва анализ на всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

На разпит ще бъдат призовани всички депозанти, получили средства от привилегировани влогове. Ще се изиска цялата документация, свързана с освобождаването на средства по договорите. Ще бъде назначена и съдебно-финансова експертиза. От СГП уточняват, че става дума за "особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери - престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда затвор от една до десет години". На този етап квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов нямат повдигнати обвинения.

Днешната новина от прокуратурата беше анонсирана още вчера от премиера Бойко Борисов, който заяви, че се надява именно днес прокуратурата да обяви дали е било законно извършеното от квесторите в КТБ преправяне на преференциални договори за депозити на обикновени, така че вложителите да могат да получат обезщетения.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БНБ: Квесторите на КТБ са действали самостоятелно

Квесторите на Корпоративна търговска банка /КТБ/ никога не са искали от БНБ предписания за извършване на предоговаряне на влоговете, заявяват от Централната банка. По-рано през деня прокуратурата образува досъдебно производство срещу Елена Костадинчев и..

публикувано на 11.05.15 в 16:44
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47