Жители на Сопот протестират пред сградата на общината

Снимка: БГНЕС

Преди час в сградата на община Сопот трябваше да започне търг за продажбата на общинско имущество. До насрочването на процедурата се стигна заради дълговете ѝ към фирмата-изпълнител на проекта от преди 5 години за изграждане на пречиствателната станция. За да блокират продажбата, около 50 жители на Сопот се събраха пред сградата на общината. 

Компютри, бюра, дори и столове фигурират в списъка с имущество на община Сопот, които трябва да бъдат разпродадени. Кметът Веселин Личев заяви, че са преведени 50 хиляди лева, които да удовлетворят поне частично финансовите претенции на фирмата, построила пречиствателната станция. Частният съдебен изпълнител Мариана Обретенова потвърди, че средствата са постъпили, но беше категорична, че те са недостатъчни. В момента двамата разговарят в ритуалния дом на Сопот, където се прехвърлиха заради блокираните от протестиращите входове на общината.

Манол Атанасов, председател на инициативния комитет за протеста, припомни, че жителите на Сопот не са съгласни с наложената от държавата финансова корекция в размер на 25 процента от стойността на проекта, като дълговете, заедно с лихвите, надхвърлиха 6 млн. лева в края на миналата година, а това е непосилно бреме за общината, каза Манол Атанасов. По думите му контролните органи по Оперативната програма "Околна среда" са допуснали грешка, която трябва да коригират. Той припомни, че в началото на декември 2014 година по същата причина жителите на общината блокираха подбалканския път в опит да спрат продажбата на 18 общински жилища. Тогава кризата беше решена след намесата на министъра на икономиката Божидар Лукарски, който разпореди ВМЗ "Сопот" да погаси част от дълговете си към общината, а тя от своя страна да изплати част от дължимото към фирмата. Междувременно по същата схема вече беше продаден хлебозаводът в Сопот, както и част от общинския поземлен фонд.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47