Прокуратурата изиска от БНБ всички указания, давани във връзка с преференциалните депозити

| обновено на 13.05.15 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е изискала всички указания, които ръководството на БНБ е давало на квесторите в КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Срещу двамата се води разследване заради предоговорени депозити с преференциални лихви след отнемането на лиценза на банката. Че такива указания са били давани, съобщи вчера председателят на парламентарната комисия - КТБ Десислава Атанасова и спомена имената на управителя на БНБ Иван Искров и на шефа на банковия надзор Нели Кордовска.

Да, има техни указания. Тук става дума за указания на ръководни длъжностни лица, каза Сотир Цацаров и обясни какво точно ще се проверява:

Абсолютни всички указания, които Централната банка, имам предвид и всички отговорни длъжностни лица в нея, са давали на квесторите както общи указания за начина, по който следва да се процедира, така и указания, които са давани по конкретни въпроси.

Главният прокурор обясни още, че прокуратурата ще разпитва депозанти, развалили договорите си с едностранно предизвестие:

Това е информация, която е налична в самата банка, кои са лицата, физически или юридически, които имат депозити и с каква лихва. Налице е информацията кои са лицата, които са упражнили по един или друг начин правото да опитат да превърнат тези договори в непреференциални. Налице е информацията какво е подадено към Фонда. Самият Фонд има информация, какво е изплащал.

Делото срещу квесторите Костадинчев и Лютов беше образувано днес, след като премиерът Бойко Борисов се възмути, че чрез предоговаряне на преференциални депозити на наречените от него "баровци" Фондът за гарантиране на влоговете се източва с помощта на квесторите и така се губят публични средства. Вчера в Брюксел главният прокурор използва определението "известни имена", но отказа да допълни списъка след вече известното на Иван Костов.

Дали има разлика между начина, по който е процедирал Х, който е известен, и У, който е неизвестен? Няма. Фондът си е ощетен, каза Цацаров.

Разследването няма да е дълго, сложно и тежко, каза главният прокурор, но остави в графата "следствена тайна", какво е установило то дотук и парира всички въпроси за евентуалните виновни за спорното предоговаряне на преференциалните банкови депозити.

Вие искате от мен да предреша с отговорите си цялото производство, включително и до присъда. Тоест, да ви отговоря, виновни ли са длъжностни лица от БНБ, виновни ли са квесторите. Е, значи, присъди на тротоара не се раздават.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Борисов: До 30-и май ще бъде избрана международна компания, която да разследва КТБ и да проследи средствата

До края на месеца ще бъде избрана голяма международна компания, която да разследва случилото се в КТБ и да проследи средствата на фалиралата банка. Това заяви премиерът Бойко Борисов в парламентарния блицконтрол. Фондът за гарантиране на..

публикувано на 13.05.15 в 13:20
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47