Две изложби – от Лувъра и Стара Загора, си дават среща в София

БНР Новини
6
Снимка: БТА

В Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН е представена изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале”. Това е първата експозиция у нас от световния музей за последните 30 години. Тя идва в отговор на мащабната изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която бе открита в средата на април в Лувъра и се радва на голям успех. Боскореале е селище в Италия,  намиращо се съвсем близо до  древноримските градове Помпей и Херкулан. Повече подробности за съкровището от Франсоаз Готие, директор на Департамента по гръцка, етруска и римска античност в Лувъра:

Открито през 1895 година в римска вила в околностите на Помпей, погребана под пепелта на изригналия вулкан Везувий, съкровището от Боскореале, което съдържа златни бижута, тоалетни принадлежности и стотина сребърни домакински съда, създадени през Първи век от нашата ера, показва по забележителен начин финеса на един от най-блестящите периоди на римското златарство. И ние, в страната на съкровищата, сметнахме, че ще бъде интересно при тази изложба, организирана от Лувъра в България, да поднесем на българската публика възможността да съпостави тази ценна сбирка от съдове със сребърни предмети, открити на българска територия, в някогашните римски провинции Мизия и Тракия. Така публиката в София ще може да наблюдава адаптацията и развитието на римските модели в контакт с местните традиции, наследени от бившето Одриско царство.

Как е попаднало съкровището от Боскореале в Лувъра? Барон Едмонд дьо Ротшилд купува по-голямата част от него, за да го дари на престижния музей. През годините то се съхранява в кралските апартаменти на двореца. Сега в София могат да се видят 30 предмета от сбирката – главно съдове за хранене и пиене. Има и чифт златни обеци с инкрустации от зелено стъкло. Те принадлежат на жена, загинала заедно с още двама мъже при изригването на вулкана. Дали тя е Максима, чието име е изписано върху част от намерените там предмети – това все още остава загадка.

Заедно с тази изложба в НАИМ бе открита и експозиция с артефакти от Регионалния исторически музей в Стара Загора. В нея е представена красива колекция от 118 предмета, принадлежали на богати тракийски аристократи. Те са намерени във вила от Римския период, построена в Първи век след Христа в местността Чаталка в близост до Стара Загора.

В културните ценности от изложбата има емблематични за нашия музей и град експонати – например бронзовия шлем-маска от Чаталка, който неслучайно е и на нейния афиш. Той има богата история на гостувания в редица страни на Европа и Азия – разказва Агел Динев, директор на музея. – Последното му гостуване бе в международна изложба в Острава, Чехия, от декември 2014 до март 2015. Там той се радваше на изключително внимание от страна на посетителите. В сегашната експозиция е включен и уникален меч, украсен със злато, с нефритена скоба с изображения на дракон, която категорично показва далекоизточния произход на оръжието. Датировката на предметите е от І-ІV век от н.е. – класическия период на римската античност по българските земи.

Своеобразен мост между двете изложби прехвърля богато орнаментирана сребърна чаша тип „Боскореале”, открита на 4 км западно от Стара Загора. Подборката от Лувъра може да се види до 23 август, а тази на музея от Стара Загора – до 10 септември.

На горния ред от галерията със снимки: Експонати от изложбата „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале”.
На долния ред: Предмети от експозицията "Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ" на Регионалния исторически музей – Стара Загора.


Снимки: НАИМ при БАН, БГНЕС, БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия