Изписват 4-месечния Виктор след уникална чернодробна трансплантация

Снимка: БГНЕС

Днес изписват 4-месечния Виктор, на който беше направена уникална чернодробна трансплантация в болница "Лозенец". Донор е бащата на бебето, който е дарил половината си черен дроб. Министър Петър Москов се срещна с екипа, извършил трансплантацията, и с родителите на малкия Виктор, които си спомнят:

Всичко стана на Великден. Докторът ми каза "това дете няма да стигне до трансплантация, това дете умира".

Извика ме в коридора и ми каза: "Майче, нали разбираш, че това дете няма как да стигне до трансплантация. До вечерта това дете ще е загинало. Всичко зависи от директора на всяка една болница".

Трансплантацията, която продължава 17 часа, се извършва от екипа на професор Любомир Спасов, който определи този случай като успех за българската медицина.

В световен мащаб само няколко са такива трансплантациите на такава крехка възраст. Това е една поредица от усилията на много болнични екипи, като се започне от болницата в Златоград, болницата в Смолян, болницата в Пловдив, преди да дойде при нас. Това е един пример за това как трябва да функционира здравната система.

Министър Петър Москов поздрави родителите и екипа на болницата, като видя работеща здравна система:

Това са българските лекари, които правят това, което голяма част от колегите им в чужбина не могат. Проблемът, с който се сблъскват пациентите, не е качеството на българските лекари, защото те наистина са от изключителна класа, а е организацията на системата и условията, които ги принуждават да не работят на базата на това, което могат.

До момента в болница "Лозенец" са извършени 136 чернодробни трансплантации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47