БСП: Президентът Плевнелиев не e спазил закона, като е внесъл предложението си за референдум сега

| обновено на 04.06.15 в 15:30
Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП лява България" смята, че президентът Росен Плевнелиев не e спазил закона, като е внесъл предложението си за референдум сега.
От БСП припомниха, че 42-рото Народно събрание е отхвърлило предложението за провеждане на референдум на държавния глава, като в такъв случай по сега действащото законодателство е необходим едногодишен срок. Ако президентът държи да спазва закона, трябва да спази и датата - 18 юни, заяви Мая Манолова:

Сега той въвлича цялото народно представителство в играта "референдум на инат", "законодателна абра-кадабра" в откровено нарушаване от страна на народните представители, които биха го подкрепили, на българското законодателство. Иначе възниква въпросът дали Плевнелиев е над законите или законите са за гражданите, а президентът е над тях.

БСП ще подкрепи част от предлаганите промени:

Ние в предния парламент подкрепихме референдума за задължителното гласуване. Парламентарната ни група вече е гласувала "за", така че част от въпросите биха получили нашата подкрепа.

Филип Попов и Чавдар Георгиев обаче изказаха тезата, че така поставените от президента въпроси за поредния референдум ще доведат до хаос:

При едно задължително гласуване, заедно в пакета с другите два въпроса, при един положителен отговор биха довели до едни сериозни сътресения изобщо в демокрацията и развитието на плурализма в Република България.

Дори и трите въпроса повдигат въпроси, свързани с тяхното конституционно съответствие. Това не отива на един държавен глава.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отхвърли обвинението на БСП, че с предложението си за референдум в този момент президентът не е спазил закона.

Смятам, че е законно. Твърдението на Мая Манолова е абсолютно необосновано и неправилно. Въпросната разпоредба касае само и единствено срокове, когато става въпрос за инициатива подписка. Тя се опита да тълкува, сравнявайки президента като инициатор на референдума с гражданите, твърдейки, че президентът следвало да бъде наравно с гражданите. Такова изискване в този закон няма.

Данаил Кирилов уточни, че не би следвало да се преформулират въпросите, както поискаха някои политически сили. 

Изискването да е изминала една година от искането за референдум по една и съща тема важи само за случаите, когато това искане е внесено чрез гражданска подписка, но не и за инициатива на държавния глава. Това бе обяснението на съпредседателя на реформаторите Найден Зеленогорски.

При цялото ми уважение към юриста, госпожа Манолова, в случая тя или се е подвела, или се опитва да подведе Народното събрание, защото тази процедура е по отношение на внесена идея за референдум през подписка, тоест след една година не можеш да минеш по същата процедура. Процедурата, по която предлага да се проведе референдум президентът, е съвсем различна. Той има право на собствена инициатива, направил е тази инициатива и остава парламентът да се произнесе.

Внесеното в Парламента предложение на президента за провеждане на референдум е в съответствие със Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това посочват от прессекретариата на държавния глава. В закона няма срок, който да ограничава президента да внесе отново същото предложение. Текстът, в който се предвижда едногодишен срок, се отнася само до започване на нова подписка от гражданите с предложение за референдум по същите въпроси. Неточното тълкуване на закона показва нежелание да се проведе референдум и да се даде възможност на гражданите да кажат мнението си по поставените въпроси, смятат от "Дондуков" 2.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47