Мирис на прясна боя и талант в Софийската градска художествена галерия

БНР Новини
Снимка: Венета Павлова

„ВНИМАНИЕ: Прясна боя!” – под това заглавие Софийската градска художествена галерия представя своята лятна изложба, която ще продължи до 6 септември. А боята е „прясна”, тъй като авторите в изложбата са млади, на средна възраст 30 години. Те са 33-ма и се занимават с живопис.

Според културолога Владия Михайлова изкуството им е важно за галерията, тъй като тя е музей и събира колекция от съвременно изкуство. Затова за СГХГ са значими и най-новите процеси в изкуството, които логично са свързани с младите творци. От друга страна, е важно да се осмисли днешното време, в което те създават своите произведения. Освен това, доста млади творци „изтичат” в чужбина, затова СГХГ и нейният филиал галерия „Васка Емануилова” са призвани да колекционират техни работи. Причината – важно за културата ни е да остане следа от тяхното творчество в родината.

СнимкаВ изложбата има автори, които са завършили в България. Други са се обучавали в чужбина: например във Виена, Берлин, Лондон, Канада... Някои са се дипломирали тук, а след това са заминали… Но основно са представени творби, създадени от възпитаници на Националната художествена академия. Възможна ли е съпоставка на творбите, създадени тук, и произведенията, рисувани в чужбина?

От една страна позитивното е това, че заради мобилността си младите художници заличават границата, която за предишните поколения стоеше много по-категорично и ясно: тук и там. България и светът, България и Източна Европа, България и Америка. Пътувайки непрекъснато, те са и тук, и там – разказва Владия Михайлова.   И тази граница на националната култура, на конкретната среда, вече не е толкова отчетлива за тях, колкото е била за поколенията преди тях. Негативният оттенък е в това, че средата в България не успява достатъчно да ги подкрепя, да им дава шансове, за да ги задържи тук, а често дори не проявява интерес към това, което те правят.

СнимкаЗащо за галерията е важно да показва и откупува творби на млади художници? Ето мнението на Аделина Филева, директор на СГХГ:

Аз бих почнала с това, че посоката на изследване в галерията е насочена към различни периоди и поколения. Попълваме нашата колекция, защото ние сме музей, имаме над 8 хиляди творби, но за нас е важно да подкрепяме и младите автори, следващите поколения. Ние от години откупуваме произведения. Целта е да попълваме фонда не само с това, което ни липсва от авторите, които вече имаме, но и да привличаме младите творци да влизат в нашите сбирки. Произведения на част от художниците в тази изложба вече присъстват в колекциите ни. Ние сме ги наблюдавали как те се развиват. Някои от тях са открития на СГХГ със самостоятелни експозиции за първи път в галерия „Васка Емануилова” по проекти. Така че изследването от страна на СГХГ върви много внимателно през годините и желанието ни е да представяме изложби на различните поколения в различни жанрове: на живописта, графиката, съвременното изкуство, фотографията, скулптурата. Радваме се, че именно младите художници са в лятната ни изложба. Така нашата публика ще се запознае с тези имена, ще види техните творби, ще усети какви проблеми ги вълнуват, ще научи за тяхната биография малко повече. Ще знае, че тези млади хора пътуват между България и света. Че имат своите реализации навън и тук. И това е много добре, защото те са едно ново, различно поколение, което има свободно мислене. Същевременно то усеща проблемите не само на България, но и на света.

СнимкаСъпоставимо ли е донякъде днешното време с десетилетия от първата половина на миналия век?

Аз бих казала, че всички поколения, които не са били със затворени граници в България, са учили и работили по този начин – отбелязва Аделина Филева. – Веднага се сещам за генерациите след началото на ХХ век и по-късно. Например за Дечко Узунов, за Никола Танев, Иван Пенков и много други автори. Те завършват в България, специализират в Германия, Италия, Франция, Великобритания. Същевременно си идват, за да творят тук, но не забравят да участват в различни форуми и изложби и навън. Сега се сещам как германците пишат за „слънчевия Никола Танев”, който има 11 изложби там. Но той не пропуска да има своите изложби и в България. Така че има своеобразен мост във времето с по-ранните поколения и сегашната генерация. И то мост в тази свобода да научиш всичко, което има в света и в твоя дом – България.

Снимки: Венета Павлова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!