Николай Янакиев с изложба за хората на духа

БНР Новини
9
Гена Димитрова

Прочути български творци са герои на изложбата „Портрети” в зала „Средец” на Министерство на културата. Те са рисувани във времето от известния художник Николай Янакиев. Някои от тях вече не са между живите. Сред героите на експозицията са световноизвестната оперна дива Гена Димитрова, рицарят на изящната словесност Валери Петров, сценичната фурия Татяна Лолова, драматургът Станислав Стратиев, художниците Генко Генков, Емил Стойчев, Светлин Русев и още редица хора на духа. Експозицията е своеобразен поклон пред таланта и приноса им в българската култура.

Станислав СтратиевТака се случи, че животът ме срещна с тях и всеки остави по нещо от себе си в нашето общуване – разказва Николай Янакиев. – Затова реших да ги нарисувам. Някои портрети бях започнал веднага, след като завърших Художествената академия, други – сега. Всъщност това е моя стара идея за такава изложба и се радвам, че най-накрая успях да я осъществя, и то по един подобаващ начин. Мисля, че самото пространство на галерията е много подходящо за такива портрети на хора на изкуството.

Генко ГенковКакви са предизвикателствата на портретния жанр, какви са отговорностите на художника?

В портрета художникът трябва да умее добре да пресъздаде характера на своя модел, важно е по свой начин да предаде отношението си към него, с което оставя и част от себе си върху платното... Към всеки един от портретите съм подхождал индивидуално. Виждате, че те са толкова различни, защото това са различни характери и съм се помъчил да доловя своеобразието на всеки един от тях.

Емил СтойчевКак бихте определили начина, по който рисувате?

Разнообразен е. Специално в портрета се опитвам да уловя  вътрешното състояние на човека, когото рисувам. Ето например портретът на Георги Трифонов е в черно-бяло издържан, в една композиция, която беше характерна за него.Той беше изключителен рисувач, със страхотно въображение.И на това огромно платно се опитах да събера неговия свят. Доколкото успях, го направих.

Георги ТрифоновНиколай Янакиев за пръв път подрежда изложба с портрети. Негови картини са притежание на Националната художествена галерия и СГХГ, както и на почти всички галерии в окръжните градове. Има самостоятелни изложби в София и други български градове. Както и в Люксембург, Швейцария, Германия, Италия, Израел, Франция, Австрия, Словакия, Полша, Финландия, САЩ, Малта,Израел, Сирия, Кипър…Творби на живописеца са участвали в международни изложби в Европа, двете Америки, Азия.

Йосиф СърчаджиевХудожникът вече има покана и за Празниците на изкуствата „Аполония” в Созопол, където ще покаже част от портретите. Предстои му участие и в кинофестивала „Любовта е лудост” във Варна. А на 4 септември заедно със своя колега и приятел Васил Стоев ще открие изложба в старинен замък в Любляна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия