Москов иска пълни здравни вноски за държавните служители с доход над две минимални заплати

Петър Москов
Снимка: БГНЕС

Държавните служители с доход над две минимални заплати да плащат пълния размер на здравната вноска – ще предложи министърът на здравеопазването Петър Москов.

Само в Министерството на здравеопазването от пълната здравна вноска ще се спестят 1,7 милиона лева повече, пари, които могат да се използват за социално слаби лица, които да бъдат включени в здравната система, както и за закупуване на нова апаратура за постигане на по-качествено лечение. 

Петър Москов коментира още, че ако се въведе данък върху вредните храни, в държавата годишно ще влизат 150 милиона лева, които могат да се използват за здравеопазване, ако се създаде и специален закон. Идеята ще бъде лансирана още през лятото. 

Министърът на здравеопазването очаква прокуратурата да изясни случаите със злоупотреби с лекарства във Варненския онкодиспансер и в Столичната онкохематология. Здравният министър даде пример, че във Варненския онкодиспансер скъпоструващи лекарства, които са отчетени като приложени върху онкоболни пациенти, след това са били продавани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Държавата няма да покрие допълнителен дефицит на Здравната каса за тази година

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че държавата няма да покрие допълнителен дефицит на Здравната каса за тази година. На дискусия за реформата в сектора, организирана от КРИБ, Борисов коментира, че големите средства в системата не се изразходват..

публикувано на 23.06.15 в 12:27
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не..

публикувано на 01.02.18 в 16:47