Столичната община няма да поднови договорите с фирми за шест автобусни линии

Снимка: БГНЕС

Столичната община няма да продължи договорите за обслужване на 6 линии на градския транспорт, които в момента са поети от две транспортни фирми. Това са линиите 30, 42, 54, 68, 84 и 90.  Договорите изтичат в края на месец ноември, след което ще бъдат обслужвани от "Столичен автотранспорт". По линиите ще се движат нови автобуси, собственост на общината, информира зам.-кметът по транспорт в София Любомир Христов:

Сега действащите договори с частните оператори ни затрудняват по отношение на промени значителни в пробег, маршрутно разписание, графици за обслужване, което в ситуацията на динамично променящ се град в известна степен ни затруднява. Има обявена обществена поръчка за доставка на 110 нови автобуса, така че смятам до момента, до който ще трябва да влязат в експлоатация на тези линии, Столичният автотранспорт ще могат да осигурят и нови превозни средства.

Христов съобщи също, че Швейцария подарява на София 28 трамвая втора употреба, които през следващите години ще бъдат използвани за нуждите на столичния градски транспорт, докато бъдат закупени нови мотриси. Трамваите са с гарантиран експлоатационен живот 15 години. Проектът е на стойност 3 милиона швейцарски франка, като общината ще плати само 60 хиляди франка за подобряване на транспортните услуги в града. 

Заместник-кметът по транспорт коментира:

Състоянието на трамвайния парк вече след реализацията на няколко други проекта, свързани с подновяване на превозни средства в тролейбусите, автобуси, метрото, остава най-изостанал като техническа модернизация трамвайният транспорт. Над 50-годишни са 35 трамвая в София, над 30 години са 15 трамвая, около 200 мотриси са до 30-годишна възраст. Реализацията на този проект ще ни даде възможност в рамките на следващите две години да изведем от експлоатация най-старите или тези, които са в състояние, което не позволява някаква степен на модернизация и паралелно с това да работим по реализацията на проектите за доставка на нови трамваи.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47