БСП атакува правилата за избор на управител на БНБ

Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на "БСП лява България" събра 60 подписа, за да сезира Конституционния съд с искане частично да се отмени решението, с което са определени правилата за избор на управител на БНБ. Възможно е на 10 юли да няма избран гуверньор на Централната банка. Още при приемането на процедурните правила е възникнал спор за това дали само парламентарни групи ще имат правото да издигат кандидати за управител на БНБ, или това право е на всеки народен представител. 


Според депутата от БСП Чавдар Георгиев се създават основателни съмнения за предопределеност на избора и задкулисие в управляващото мнозинство: 
Ето защо народни представители от различни парламентарни групи подписаха това искане. Ние остяваме подписката отворена и вероятно до сряда ние ще изчакаме и в сряда ще внесеме това искане. Целта ни е тази процедура да бъде отменена и да се извърши нова процедура.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров заяви, че трябва да се спазва Конституцията и прозрачната процедура за избор на управител на БНБ. По думите му, в момента почти половината от депутатите са за прозрачна процедура, а другата половина правят това, което им се каже: 
Трябва ли да има нелегитимен избор не трябва. Трябва ли да се отнемат правомощията и да се нарушава Конституцията не трябва. Ние в следващите дни ще заседаваме да променяме Конституцията, а сега действащата се опитваме да игнорираме. Защо тогава да приемаме нови правила, като така и така не ги спазваме? В момента една четвърт от парламента не одобряват този начин на избор и това нарушаване на Конституцията и никой не е казал, че трябва да бъде избран на 10 юли.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Еврокомисар Елжбета Биенковска и министърът на икономиката Емил Караниколов дават изявления след неформалния съвет по конкурентоспособност на ЕС в София.

Елжбета Биенковска: Цифровизацията и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места

Цифровизацията на икономиката и иновациите в индустрията няма да засегнат работните места. Това обяви еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността и предприемачеството  Елжбета Биенковска : Не знаем какво ще се случи след 10-15 години и не знаем какви професии ще се появят или изчезнат. Затова е важно какви умения притежават хората или..

публикувано на 01.02.18 в 16:47